Rakan Blogger ;

16 April 2011

PostHeaderIcon Sesar Unjur ~ Sarawak


Pengalaman yang paling best bila aku ke Pulau Bruit dan Belawai, aku dapat kenali sejenis makanan yang dikenali sebagai "Sesar Unjur". Kami sempat meninjau Tempat Pemprosesan "Sesar Unjur" tersebut iaitu di Belawai, selepas melawat 2 buah rumah PBR dan GM Tg. Manis.

Memang sedap sgt "Sesar Unjur" niey, paling sdap masa kami makan betul2 lpas diorang angkat, masih panas dan sgt "fresh". Hurmmmm terliur rsa ble teringat.






Sedikit pengenalan, silalah baca kalo nak tahu lebih lanjut ;


Sesar Unjur bermaksud Udang Kering dalam Bahasa Sarawak. Sesar Unjur merupakan produk yang dikeluarkan oleh Kumpulan Wanita di Kampung Belawai dan juga Kampung Bruit.

Bahan asas yang diperlukan dalam penyediaan Sesar Unjur adalah 100% isi udang merah dan ia tidak memerlukan bahan perasa lain. Itulah keunikan sesar unjur.

Penyediaan Sesar Unjur adalah memakan masa lebih kurang 8 jam kerana ia perlu menjalani beberapa proses tertentu termasuklah Proses Membuang Kulit, Membersih, Menyusun dan seterusnya mengasap.
Tapi harganya memang mahal. Sesar Unjur boleh didapati dalam lingkungan harga RM60 hingga RM100 untuk setiap 1 Kilogram.






Untuk menghasilkan 1 kg sesar unjur memerlukan lebih kurang 10kg hingga 13kg udang basah.





Langkah-langkah penyediaan 'Sesar Unjur'

1. Udang Merah atau Udang Putih dibuang kulit kerana kita cuma menggunakan isi udang untuk menghasilkan sesar unjur.

2. Isi Udang tadi di cuci berkali-kali lebih kurang tiga ke lima kali dengan menggunakan air bersih untuk memastikan tiada pasir atau kotoran lain melekat pada isi udang.

3. Isi Udang yang telah bersih disusun ditempat khas yang dipanggil 'Kilak'. Udang tersebut disusun lurus.

4. Kemudian proses mengasap yang memakan masa lebih kurang lima jam sebelum sesar unjur tersebut betul betul kering dan sedia di makan.

0 Orang Yang Rajin Mengomen:

Blog I'm Following ;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

About Me

My Photo
Ady Shakeyna
"I like to think dats other people are da ones who screw up my life". Nama diberi Adilatul Sakinah binti Abdul Hai. Berasal dari Setapak, Kuala Lumpur. Berumur.... ??? tu rahsia kot! Kalau Nak Kenal Diri Ini Dengan Lebih Mendalam, Kenalah Ikuti Blog ini yea. Hehehehe... Promote Nampak... Biasalahkan, bkn nk kait untung tp just nk share... Best Regard !
View my complete profile

Check it out !!!

Welcome to "My Reality"

:: For Me, Life is like riding a bicycle, to keep ur balance, u must keep moving ::

Coretan Setiap Hari ;

12-Feb-2013
“Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya. Yang demikian itu lebih baik bagimu, agar kamu (selalu) ingat.” (QS. An-Nuur : 27)
Perhatian: Button ini jika di klik, bukanlah link yang menyebabkan anda tertipu, ia hanya pentas bahasa coretan AdyShakeyna

Duniaku Disini ;

Beginning are usually scary,

Ending are usually sad,

But its everything in between

dats makes it all worth living...

Selamilah Jiwaku ;

Bukan semua yang kita rasakan,

kita dapat meluahkan dengan bicara kata,

kadangkala kita lebih selesa menulis

dan melakarkannya di dalam hati...

:: Demi Masa ::

Blog Archive

Total Pageviews ;

:: Hari Demi Hari ::

:: Panduan Al-Qur'an ::

:: Solat Itu Tiang Agama ::

About

Facebook Badge ku ;

Amazing Counters ;

:: Jom Borak Disini ::

:: Main2 Dgn Si Hamster ::


bloguez.com

Turtle yg Cute ;

AdyShakeyna - WishList ;

Futher Study : Degree
Berkahwin dgn Jejaka Pilihan
Menjadi Penulis Suatu Hari Nanti
Menunaikan Haji

:: Klik Di Sini ::

Terima Kasih Krn Sudi Berkunjung Disini. Datang & Terjah Lagi. Jgn Lupa Tinggalkan Jejak OK. Bye. Powered by Blogger.